anttiolavisalonen Sub specie aeternitatis

Miksi olla työehtojen heikentämisen puolella?

Kuhina käy hurjana.

Miksi AY - liike on valmis polkemaan viimeisetkin kasvun rippeet omien vaatimustensa alle, vaikka kaikki markkinatalouden nimiin vannovat tahot osaisivat varsin hyvinkin perustellen kertoa, ettei tämä nyt kannata. 

Varsin läpinäkyvästi - Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen nostaa Uuden Suomen haastattelussa esiin sen, miksi Juha Sipilän (kesk) hallituksen irtisanomisperusteita höllentävää lakiehdotusta on vastustamassa esimerkiksi opettajien ja sairaanhoitajien ammattiliittoja.

Mäkysen on vaikea käsittää miten on mahdollista, että työtä tekevien - useimmiten juuri yli 20 hengen työyhteisöihin kuuluvien opettajien ja sairaanhoitajien suunnalta sinkoilee ajatuksia siitä, että AY - liikkeen kaavailemia toimia pitää tukea. 

Mäkynen ihmettelee nimenomaan sitä, miksi OAJ, Tehy ja JHL ovat toimissa mukana. Näissä liitoissa on paljon julkisella puolella työskenteleviä ihmisiä, joita hallituksen lakiehdotus ei koske.

Mäkyselle tämä ei aukea.

Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Mäkyselle on yllätys, että juuri hoitoalaa edustava STTK:lainen Tehy, akavalainen opettajien järjestö OAJ sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoivat jo viime viikolla ryhtyvänsä valmistelemaan järjestöllisiä toimia. Liitot eivät ole kertoneet, mitä järjestölliset toimet käytännössä olisivat. Tehy on väläytellyt ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa.

Mäkysen tulkinnan mukaan "Tämä panee mut kysymään, mistä on kysymys näissä operaatioissa."

Yksinkertaisin vastaus lienee, että esimerkiksi TEHY ja OAJ eivät halua jäsentensä työehtoja tallattavan yhtään tämän enempää, joten AY - liikkeen toiminta nähdään tarpeellisena ja kenties jopa hyödyllisenä. 

Sen verran Mäkyselle on annettava krediittiä, että AY -liike todellakin tekee politiikkaa. Juuri samaan tapaan kuin EK. Se ero näillä kahdella kuitenkin on, että toinen edustaa työtätekevää puolta ja toinen työnantajien osuutta nyt tukkanuottasilla olevien joukosta. 

Kummankaan puolen pois jääminen omien edunsaajiensa asian puolesta ei ole hyvä asia. Opettajien ja hoitohenkilökunnan kohdalla tämä konretisoituu vuosiin 2008 ja 2009, jolloin elettiin hoitohenkilökunnan palkankorotusten jälkeisessä maailmassa. Silloinen pääministerimme Jyrki Katainen (kok.) oli valmis raijaamaan suomeen 1,8 miljoonaa ulkomaalaista työntekijää tekemään suomalaisten työt. Tähän skaalattiin kätevästi mukaan myös jokunen kymmentätuhatta ja myöhempien suunnitelmien mukaan - jokunen sataatuhatta filippiiniläissairaanhoitajaa tekemään suomalaisten sairaanhoitajien työt alle työehtosopimuksessa määritettyjen ehtojen. 

Miksi ihmeessä siis työtätekevien pitäisi olla sitä mieltä, että työehtojen heikennys on hyvä juttu? Meille ollaan näytetty turhan usein, mitä seuraa jos hyväksymme hiljaisesti työehtojen muutokset mukisematta lainkaan vastaan.  

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Työnantajan ja työntekijän välinen suhde ei valitettavasti ole tasavertainen, sillä työntekijän taloudellinen asema on yleensä hauras. Molemmilla on kuitenkin lain edessä yhtä suuri ihmisarvo. Periaatteessa työsopimus on kahden tasavertaisen ihmisen välinen sopimus. Jos sopimuspuolien välille syntyy luottamuspula, niin kaikkein järkevin tapa hoitaa tilanne on se, ettei kumpaakaan osapuolta syyllistetä tilanteesta. Tällöin luottamuspula vain todetaan ja sopimus on tietenkin purettava enempien vahinkojen välttämiseksi.

Kaikki on tähän mennessä OK, mutta sitten kuvaan astuu TE-toimisto ja mätkäisee taloudellisesti heikommassa asemassa olevalle sopimusosapuolelle kolmen kuukauden karenssin eli poistaa tältä ansiosidonnaisen sosiaaliturvan ja leikkaa vieläpä vähimmäisturvaa eli toimeentuloturvan perusosaa 20-40%.

Tästä sivullisen taholta tulevasta toisen osapuolen lyömisestä koko jupakassa oikeastaan on kyse. Tuo karenssi lisää irtisanomisen pelotevaikutusta hyvin paljon ja mahdollistaa huonoille työnantajille mielivallan työntekijöiden yli. Tosin porvaristo on sitä mieltä, ettei sellaista kuin huono työnantaja ole olemassakaan. On vain huonoja työntekijöitä, joista eroon pääsemiseksi tarvitaan nyt hallituksen apua. Itse he eivät osaa hoitaa irtisanomisprosessia asiallisesti.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olemme saaneet USA,ssa nähdä miten käy kun suuri kansanosa on tyytymätön -> Presidentti Trump.

Euroopassa luottamus poliitikoihin on myös murentumassa -> Ääriliikkeet ovat valtaamassa alaa...

Samalla geopolitiikka on jälleen voimissaan ja suuret ja mahtavat valtiot kalistelevat aseitaan

Kaikki tämä tapahtuu nyt kun pikemminkin tarvittaisiin yhteishenkeä maapallomme hyväksi...

Mielestäni tilanne on sama kuin ennen viime vuosisadan maailmansotia

Toimituksen poiminnat