anttiolavisalonen Sub specie aeternitatis

Taantuma iskee.

Mikä olisi pahempaa kuin taantuma  kesken hyvin alkavan poliittisen korjausliikkeen? Juuri kun olemme näkemässä toivonpilkahduksia Oikeistoyön karvaan kosteassa udussa, vyöryää maailmalta valitettavia uutisia (jotka itsessään eivät ole kovinkaan uusia) vuoden 2020 lopulla Suomeenkin iskevästä taantumasta.

"Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ennusti jo viime vuonna, että taantuma iskee Suomeen vuonna 2020 puoli vuotta Yhdysvaltain jälkeen. Hän puhui jo tuolloin tuottokäyrästä, joka on kääntynyt laskevaksi ennen jokaista Yhdysvaltain taantumaa vuoden 1955 jälkeen."

Vielä ei ole täysin selvää, että mitkä puolueet ovat oppositiossa, ja mistä tullaan käymään suurimmat kahakat tulevan hallituksen kaudella, mutta se on varmaa, että oppositiopuolueilla tulee olemaan juhlan paikka taantuman todella iskiessä ja alkaessa vaikuttaa meillä suomessa.

Nyt loppusuorallaan varsin läpinäkyvästi pyristelevä oikeistohallitus levitteli valkoisen someraivon saattelemana globaalin suhdannevaihtelun myönteistä ilosanomaa - ikäänkuin sillä olisi ollut jotain tekemistä aktiivimallin ja Kiky - sopimuksen kanssa. Tosiasia oli ja on - että loppusuoraa käyvän hallituksen jäljiltä tulee olemaan korjattavaa paljon enemmällä määrällä menoja, kuin mitä hallitus ehti jo kertaalleen tuhota. Jo pelkästään Sote - palvelukentän korjaaminen tullee maksamaan huimasti enemmän kuin mitä aiemmin oletettiin. Alkuperäinen suunnitelma asioiden pilaamiseksi ulkomaisilla pörssiin vahvasti liitetyillä ja kotimaisilla vastaavilla - hoivapalvelujäteillä jo sinänsä oli silkka katastrofi, mutta niihin tökerösti kohdistettu huomionosoitus tulee jäämään pieneksi sen rinnalla, mitä näiden jälkien korjaamiseen tulee kulumaan varoja;

- Ongelmat ovat moninaistuneet kun palveluihin ei olla vastattu palvelun tarpeen mukaisella tavalla, vaan palveluntarjoajien tavalla.

- Moninaistuneiden ongelmien ratkaiseminen itsessään tulee maksamaan kaksin - tai kolminkertaisesti verrattuna siihen, mitä se olisi tullut maksamaan, mikäli palveluntarpeeseen oltaisiin vastattu tarpeen vaatimalla tavalla, eikä esim. sidosryhmien toiveiden ja tarpeiden mukaisesti.

- Raha, jolla ongelmia tullaan korjaamaan on pois kaikilta yhteiskunnan muilta osa-alueilta, mikä taas syventää ongelmaa sinänsä ja tulee vaikuttamaan esimerkiksi verotukseen sillä kaikista pahimmalla mahdollisella tavalla.

Odotettavissa on siis yhä tyytymättömämpää nurinaa kansalta, yhä enenevissä määrin maksuja maksettavaksi työtätekevälle väestölle ja tuloerojen kasvua. Ellei sitten todellista ihmettä tulla näkemään ja synny jonkinlaista talvisodan ihmettä suomalaisen talouden saralla.

Huolestuttavia aikoja edessäpäin. Ratkaisut eivät nyt löydy riitelemällä vaan pikemminkin yhdessä etsimällä ja löytämällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Taantuma on ilman muuta Sipilän syytä, entisten möhläystensä lisäksi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ei se niin mene. Sipilä ja kumppanit tulevat ilmoittamaan, että lama (jos se tulee) on vasemmiston jakopolitiikan ja passivoivan sosiaaliturvan sekä liian korkeiden palkkojen syytä, niin ja paikallisen sopimisen vaikeuden ja kestävyysvajeen ja mitä niitä onkaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tervehdys Hyrynsalmelle: Sipilä on myös syyllinen Hyryn ja Kainuun Sote-kuntayhtymän alijäämään..ihanaa tuollainen kusitolppa. Kätevä keksintö!

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #4

Ei taaskaan Sipilän syy vaan syy on siinnä, ettei Kainuun kepulaisetkaan ole ikinuoria ja terveitä. Sipilä ja kumppanit tulevat vielä kertomaan kuitenkin, että sotealijäämä johtuu heidän hienon sotehimmelinsä kaatumisesta.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #4

Muuten Ilmari, miltä tuntuisi siellä Suomussalmella saada kylkiäiseksi Hyrynsalmenkin alijäämät omien lisäksi? Vai onko yhden kunnan Kainuu parempi? Jälkimmäisessä kaikki sitten keskittyisi Kajaaniin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6

Joskus, reilut 15 vuotta sitten, Hyrynsalmi teki itse aloitteen mainitsemastasi kuntaliitosta ja sitten yhtäkkiä vetäytyi....melko kummallista touhua.

Veikkaan, että (yhä kohtuullisen varakkaan) Suomussalmen naimahalut ovat melko vähäiset tuon tempun jälkeen. Pannaanpa Suomussalmi, Kuhmo ja Hyrynsalmi yhteen (Kajaanin vastapainoksi), vaikka itse aiemmin ehdotin vielä ovellamman kuntaliitoksen: Kuusamo ja Suomussalmi, jonka vauraan suurkunnan nimeksi tulisi komea Kuusalmi.

P.S Veikkaan/pelkään nimittäin, että Kainuun mahdollisuudet omana maakuntana heikkenivät lopullisesti sote-kaadon myöten...näillä mennään.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Juuri kun ajattelin ostaa ladattavan hybridi-henkilöauton vuonna 2020 ...
No, kasvit tykkäävät kun saavat nykyautostani hiilidioksidikoktailia epämääräiseen vuoteen asti ... kunnes paremmat ajat koittavat tai oikeanlainen hallitus Suomessa tai EU palannut valtioiden väliseksi tulliliitoksi.

On ennakoitu että Suomen talous jää yksityisen kulutuksen varaan. Tulevan hallituksen politiikka tulee olemaan tärkeässä osassa tulevatko he joilla on töitä tai säästöjä jatkamaan kulutustaan vai laittavatko kukkaronsa nyörit kiinni. Tällöin Suomessa ollaan todella ’lirissä’.
Ainakin itsellä tuleva hallitus kokoonpano merkitsee paljon viitsiikö/uskaltaako säästöjä käyttää mihinkään isompaan investointiin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pääministeri Rinne tulee syyttämään taantumasta Sipilän hallitusta ja valtiovarainministeri Orpo taputtaa käsiään.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Orposta ei tule valtiovarainministeriä. Hänestä tulee oppositiojohtaja. Ja hyvä niin.

Pekka Pylkkönen

Jos katsot kaupassa tuotteiden hintoja tehdessäsi valintoja, olet juuri todistanut kikyn vaikutuksen. Mikään nousukausi ei vedä taloutta ylös jos kustannuskilpailukyky ei ole kunnossa.

Tosin on sanottava että nollaratkaisut ja kustannuskilpailukyvyn paraneminenkin alkoivat jo ennen Sipilän kautta.

Toimituksen poiminnat